Tiesitkö, että proteiinin laadulla on merkitystä?

Tiesitkö, että proteiinin laadulla on merkitystä?

Kaikki proteiini ei ole samanlaatuista

Kananmunassa on tunnetusti runsaasti proteiinia, sekä valkuaisessa että keltuaisessa. Kaikki proteiini ei kuitenkaan ole samanlaatuista. Eri proteiinit poikkeavat toisistaan aminohappokoostumukseltaan ja imeytymistehokkuudeltaan. Kananmunan proteiini imeytyy tehokkaasti elimistöön eli se on laadukasta proteiinia.

Proteiinit koostuvat aminohapoista

Proteiinit rakentuvat aminohapoista. Ravinnon proteiinit hajoavat ruoansulatuskanavassa aminohapoiksi, jotka imeytyvät elimistöön. Niistä ja kehossa muodostuneista aminohapoista elimistö muodostaa monia tarvitsemiansa aineita, kuten proteiineja, puriineja, kreatiinia ja hormoneja.

Erilaisia aminohappoja on olemassa kaksikymmentä ja näistä yhdeksän on ihmiselle välttämättömiä. Nämä välttämättömät aminohapot on saatava ruoasta, koska ihmisen keho ei pysty muodostamaan niitä itse. 9 välttämätöntä aminohappoa ovat histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani sekä valiini. Kananmunan valkuaisessa on kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joita keho tarvitsee.

Haaraketjuiset aminohapot eli BCAA nähdään tärkeänä proteiinisynteesin edistäjänä. Näitä ovat isoleusiini, leusiini ja valiini. Kananmunan valkuaisen proteiineista noin 20% on haaraketjuisia aminohappoja.

Kananmunan valkuaisen aminohappomäärät:

Välttämättömät aminohapot  *)

 

 

Histidiini

300 mg

Isoleusiini

550 mg

Leusiini

940 mg

Lysiini

690 mg

Metioniini

390 mg

Fenyylialaniini

760 mg

Treoniini

500 mg

Tryptofaani

190 mg

Valiini

700 mg

Muut aminohapot *)

 

 

Arginiini

720 mg

Kysteiini

510 mg

Tyrosiini

480 mg

Alaniini

620 mg

Asparagiinihappo

1200 mg

Glutamiinihappo

1500 mg

Glysiini

670 mg

Proliini

490 mg

Seriini

710 mg

 

*) Lähde: Salo-Väänänen P. Elintarvikkeiden proteiinipitoisuuden määrittäminen niiden typpi- ja aminohappopitoisuuksien avulla. Helsingin yliopisto, EKT-sarja 1996;1050. Helsinki 1996.

 

Muita lähteitä:

https://www.terveyskirjasto.fi/artikkeli

https://www.duodecimlehti.fi/lehti/artikkeli